Kalendarz wydarzeń
  • 63748Odsłon razem:
  • 30Odsłon dzisiaj:
  • 0Obecnie online:

Sprawozdanie finansowe NGO za 2018 rok!

Do 31 marca należy elektronicznie podpisać sprawozdanie finansowe za 2019 rok. Sprawozdanie winno być podpisane przez cały Zarząd organizacji pozarządowej. W 2019r. nastąpiła znacząca zmiana, jeśli chodzi o formę sporządzania sprawozdania i formę jego podpisywania.  Wszystko należy zrobić elektronicznie.

Składając podpis elektronicznie automatycznie zapisywana jest data jego złożenia, dlatego Urząd Skarbowy będzie mógł łatwo zweryfikować, czy sprawozdanie zostało sporządzone i podpisane w terminie.

Aby elektronicznie podpisać sprawozdanie finansowe każdy członek Zarządu powinien posiadać profil zaufany (można założyć bezpłatnie) lub podpis kwalifikowany (odpłatny).

Podpisy

Sprawozdanie finansowe zgodnie z art. 52 ustawy o rachunkowości podpisuje osoba sporządzająca, czyli osoba, której powierzono prowadzenie ksiąg rachunkowych – księgowa/księgowy oraz wszyscy członkowie zarządu.

Terminy

W większości organizacji rokiem obrotowym jest rok kalendarzowy. Dla takich organizacji terminy sprawozdawcze są następujące:

• Sporządzenie sprawozdania – w ciągu 3 miesięcy od zakończenia roku obrotowego; dla sprawozdania za 2018 rok – do 31 marca 2019 r.
  • Zatwierdzenie sprawozdania – w ciągu 6 miesięcy od zakończenia roku obrotowego; dla sprawozdania za 2018 rok – do 30 czerwca 2019 r.
  • Przesłanie sprawozdania wraz z uchwałą zatwierdzającą do urzędu skarbowego
    – w ciągu 10 dni od daty zatwierdzenia; dla sprawozdania za 2018 – do 10 lipca 2019r.

Źródło – strona ngo.pl:

Instrukcja elektronicznego podpisania sprawozdania – strona ngo.pl:

Wnioskodawca
logo link do strony Powiatu węgorzewskiego
Partner projektu
logo GOKIR Wilkasy