Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”. Celem konkursu jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja. Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Zadaniem uczestników konkursu jest podzielenie się swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle albo soki.
Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Organizatorzy konkursu czekają na przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów do 6 grudnia 2020 roku.
Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu oraz jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Więcej szczegółów: https://nikidw.edu.pl/2020/11/19/rodzinna-tradycja-kulinarna-przyslij-do-nas-przepis-kulinarny-wraz-z-jego-historia/